Thursday , April 18 2024

Gösta Berlings Saga – Detta Har Hänt

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Transubstans / Border, betyg: 7]

Progrocken lever och frodas så som den inte har gjort sedan tidigt 70-tal egentligen, och även om få nutida band kan anses lika stora som dåtidens mastodonter Emerson Lake & Palmer, Yes, King Crimson och Genesis, så har genren en hängiven publik som bara växer och växer. Gösta Berlings Saga är en skicklig instrumentalgrupp från Stockholm, här assisterad av Änglagårds Mattias Olsson, och Detta Har Hänt är uppföljaren till den i kretsarna omtalade debuten Tid Är Ljud från 2006. Hade bandet försett sin musik med sång hade plattan med all säkerhet varit mer lättillgänglig än vad den är nu. Men med ett gäng starka melodier, de oväntade och intressanta vägar vissa kompositioner och partier tar, samt ett varierat innehåll, inte minst atmosfärsmässigt, är Detta Har Hänt väl värd den tid den tar att upptäcka. Skivans tema är baserat på staden, välfärdsstaten, industrialismen och kärlek (?!), vilket titlar som “Sorterargatan”, “Svenska hjärtan”, “Fem trappor” och “Västerbron 05:30” ger ett hum om. Med tanke på hur vacker Gösta Berlings Sagas musik ofta är, tycks gruppmedlemmarna hysa en viss kärlek för dessa ämnen. Det här är nämligen långt ifrån någon slamrig, mörk och metallisk industrirock. Skivan är inspelad i gruppens studio Pelikaan och produktionen låter riktigt varm, nära, klar och bra. Definitivt ett rekommendabelt album som tål att höras ofta.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …