Wednesday , May 22 2024

Stefan Östgård – Ärbödigast Gustaf Fröding

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Östgård / Dead Frog, betyg: 5]

Stefan Östgård är en svensk-norsk tonsättare, gitarrist och sångare som både producerat sin skiva och tillsammans med Öyvind Berg från Norge, också arrangerat musiken. Östgård har skrivit musiken till tio av de tolv låtarna på albumet – Torgny Björk de två övriga – och förutom att ha arbetat som heltidsmusiker i Walt Disney World, Florida, har Östgård sina rötter i folkmusik och visgenren, vilket hörs tydligt här. Ärbödigast Gustaf Fröding är en hyllning till den svenske poeten och det jubileum som inträffar nästa år. Då är det nämligen 150 år sedan Fröding föddes. Här tolkas hans dikter i främst vistraditionen och ibland med arrangemang för symfoniorkester. Det hela är fintstämt, allvarligt och konventionellt, och det är definitivt långt ifrån musiken vi vanligtvis recenserar på Zero, då denna tonkonst har mycket, mycket lite med popmusik att göra. Östgårds förhoppning med skivan är att “tonerna ska bära poesin och budskapet in i lyssnarens hjärta” och i mitt fall känns det väl tveksamt om han lyckas med det, men för någon som intresserar sig för Frödings diktkonst kan mycket väl musiken ge orden ytterligare en dimension. Detta är en proffsig inspelning med bra ljud och påkostat cd-häfte där lyriken går att läsa och övrig information man behöver finns tillgänglig. För min del är dock Ärbödigast Gustaf Fröding alldeles för snäll, trygg och traditionell.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …