Athana – L.E.D. Light Galaxies (Ambient Exhibitions Vol. 2)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, West Audio Music / Universal, betyg: 5]

Att beskriva Athanas elektroniska konstmusik är ingen lätt uppgift. L.E.D. Light Galaxies (Ambient Exhibitions Vol. 2) är uppföljaren till Ambient Exhibitions Vol. 1 som kom 2006 och innehöll specialskriven musik för en konstutställning/installation på den norska västkusten. Senare användes samma musik till en dansföreställning i Stavanger. Den här plattan handlar däremot om att se jorden utifrån då en katastrof närmar sig och det scenariot har man försökt beskriva med några riktigt långa och tämligen svårgripbara låtar. Bland instrumenten hörs kompositören Alf Terje Hanas elgitarr yla och skrika ut sin ångest i “Fish factory in orbit” och på sina ställen hörs också viola, tuba, percussion, dragspel, trummor, röster och andra icke elektroniska instrument. Men soundet ger ändå en främst elektronisk känsla och om det är något jag associerar till i nämnda låt så är det tysk krautrock av det experimentella slaget. Men det gäller långt ifrån alla låtar. Den över tjugofyra minuter långa “Tellus: Venus” är till exempel en rejäl rymdresa i ljud, oljud, rytmik och melodier som kräver sin lyssnares fulla koncentration, och skivan avslutas därefter med ett par remixer av Dennis DeSantis och Sternklang. DeSantis har tagit sig an inledningsspåret “Grim reaper leaves the planet” och Sternklang har remixat “The witch is spinning” vars originalversion inte ligger på L.E.D. Light Galaxies (Ambient Exhibitions Vol. 2). Detta är en svår, mörk och delvis jobbig platta, men inte ointressant.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …