Wednesday , June 12 2024

Autodafeh – Re:lectro

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[ep, Sigsaly Transmission / Sound Pollution, betyg: 7]

Just nu råder det lågkonjunktur i synthvärlden. I alla fall är det min syn på saken. Jag tror nämligen att om man dristar sig att betrakta musik och dess utveckling ur ett större perspektiv så kommer man att upptäcka att synthmusikens utveckling är cyklisk och att vi nu är inne i den andra stora “synthdepresionen”. Det i mörka och hopplösa tider som dessa som man behöver hopp om att det vänder, och Autodafeh levererar med sin nya ep “Re:lectro” ett sådant hopp.

Med fötterna i den svenska myllan och rötterna i 80-talets ebm visar trion att det är fullt möjligt att hämta energi ur det som varit för att med fart kasta sig in i framtiden. Om man skall utveckla liknelsen skulle man skulle säga att Autodafeh förädlar fossila resurser, som framförallt tidiga Front 242, till explosivt raketbränsle som hoppfullt tar oss till nya elektroniska världar där en ny blomstrande synth-era kan utvecklas. Om det lät svulstigt skulle man också kunna säga att Autodafeh helt enkelt håller old school fanan högt och med den hedern.

En del av spåren på ep’n är Autodafehs egna sammansmältning av retro, medan andra har betydligt tydligare kopplingar till specifika artister. “Retro Electric” till exempel hyser mycket av känslan från Nitzer Ebb och “Whisper” ger en hel del vibbar av And One. Trevligast är dock ett spår som “Secret Ground” som är så mycket tidiga Front 242 att man tror sig vara tillbaka på 80-talet igen.

Om man bara köper tio skivor i år bör Autodafehs “Re:lectro” vara en av dessa.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …