Dan Viktor – Ett Jävla Liv

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Popmate / SME, betyg: 8]

“En stor kuk är en klen tröst i ett fattigt hem” sjunger Dan Viktor och alla uppnäsor och politiskt korrekta torrbollar kryper undan i sina hörn och gnäller. Innan dess har Viktor redan hunnit leverera rockabillyröjaren “Effekt” och zydeco-pärlan “Akta dig för björnen”, samt läckra “Det ska bli en blomma utav dig” som påminner om när Cornelis drog upp tempot, och den bluesigare “Kris”. Dan Viktors vänsterlåtar har så starka melodier och så gott sväng att de är svåra att ogilla, oavsett vilken politisk åsikt man har. Det var länge sedan – mycket länge sedan – jag hörde en svensk artist med svenska texter, och dessutom politiska sådana, som verkligen engagerade mig och dessutom fick fötterna att vilja dansa samtidigt. Visst, här finns lugnare stunder också, såsom känslofyllda “Full i rymden” och “Främling”. Viktor bjuder även på originalet Kjell Höglunds “Paranoja” i utsökt version och Dan Anderssons “Till Märta”, och bägge är skitbra, men den stora kicken är hans egna låtar, och framförallt de som svänger ordentligt. Dan Viktors proletärrock på Ett Jävla Liv hamnar i samma hylla som mina favoritplattor med Pugh, Peps, John Holm, Cornelis, Nationalteatern, Tom Zacharias, Uffe Bejerstrand, Ola Magnell och Lundell. Är det något den här plattan får mig att associera till så är det nämligen 70-talets svensktextade höjdpunkter. Låtarna är humoristiska, allvarliga, har starka melodier, handlar om aktuella ämnen och ger sådan skjuts rakt in i själ och kropp att jag inte kan värja mig. Synd att plattan tappar lite fart mot slutet bara, men det köper jag.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …