Nova Art – Follow Yourself

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, My Kingdom Music / Border, betyg: 7]

Nova Art var det första ryska bandet som lirade på ProgPower-festivalen i Holland och innan Follow Yourself gav de ut albumet The Art Of Nova som kom 2005. Gruppen lirar modern progmetal där det mesta kan hända i låtarna och Follow Yourself är tveklöst en intressant platta där allsköns stilar får plats inom de högst flytande ramarna. Här kan du höra inslag av heavy metal, gothrock, dark wave, prog, jazz och gud vet allt, men visst dominerar de tunga riffen och de progressiva elementen. Bandet har samtidigt den goda smaken att arbeta fram melodiösa och lugna byggen som det i “Medium (Deliverance pt.2)”, en låt jag uppskattar mycket och som överraskar med sin mångsidighet och starka atmosfär. “Sense of life (Deliverance pt.3)” visar bandet på hårdare och rakare humör och är även den en trevlig låt. Allt som allt finns här elva spår och samtliga når kanske inte progmetallens högsta höjder, men generellt sett upplever jag sällan Nova Art som ointressanta. Att killarna är duktiga musiker är närmast en förutsättning, och att sångaren Andrew Nova har en bra och mångsidig röst gör sitt till. Även keyboardisten Konstantin Sdobnovs konster känns viktiga för helheten. Jag upplever inte Nova Arts musik som särskilt svårtillgänglig, men det är möjligt att man kan göra det om man inte är van vid progressiva tongångar. Ge dem i så fall en chans ändå.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …