Wednesday , April 17 2024

Gustaf Almlöf – A Fountain, A Mountain

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Gart / Plugged, betyg: 8]

Det finns en skön retrokänsla från 80-talet som går igen i Gustaf Almlöfs elektroniska popmusik på A Fountain, A Mountain. Här är ingen låt den andra lik, vilket ger helheten en något spretig framtoning, men samtidigt är det roligare att höra på den här CD:n än på någon från de mer förutsägbara syntband som skapar musik efter en färdigskapad formel. Det känns som att Almlöf fortfarande experimenterar och söker, men ibland kan den nivån vara mer intressant än då en artist funnit sig själv och sitt sound. Samtidigt är det här rätt originellt och fascinerande. När jag söker i minnet är brittiska synthpoparen Fad Gadget den enda artist jag kommer på som kunde låta lite åt det här hållet när han levde, men Almlöf har ändå hittat en nisch som är tilltalande egensinnig. Trots att samtliga tolv spår inte slår an någon ton hos mig, finns här ett stort gäng låtar som jag gillar riktigt mycket, bland andra “Iron curtain” och “It shall be done”. De övriga, som inte funkar hundraprocentigt, har ändå ofta en atmosfär eller något parti som faller i god jord hos undertecknad. Gustaf Almlöf har gjort skivor tidigare (From Here And Beyond och 33 Pcs Merit) som passerat ohörda av mig, men nu känns det definitivt som god tid att blicka in i backkatalogen och se vad mannen har åstadkommit förut. Gillar du artister som Fad Gadget, John Foxx och Gary Numan så gör det, du också.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …