Wednesday , July 24 2024

Pure – Pendragon

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Inside Out / Border, betyg: 9]

Fem spår fyller brittiska Pendragons (Nick Barrett, Clive Nolan, Peter Gee och nye trummisen Scott Higham) album Pure. Tredje låten, den mer än en kvart långa “Comatose”, är dock i god gammal progressiv anda uppdelad i tre partier och räknat i minuter är Pure ingen kort platta, om nu någon skulle luras att tro det av de fåtaliga spåren. Dessutom är det här en mycket varierad musikalisk bukett, väl värd att återkomma till ofta, ty ju mer du lyssnar, desto större utbyte får du av innehållet. Pendragon har förnyat sig och blivit lite hårdare än tidigare, men inte i sådan utsträckning att äldre fans blir avskräckta. Däremot lär många nya tillkomma och speciellt Pink Floyd-fans borde kunna hitta en ny favorit i och med Pure. Skivan har hyllats både här och där, fullständigt rättvist dessutom. Pure är en spännande tripp och sångaren/ gitarristen/ keyboardprogrammeraren Nick Barrett har återigen skrivit materialet som utgör den. Det vackra, det mörka, det besynnerliga, det drömska och det innerliga möts i en musikalisk lidelse som fyller rummet, och Pendragon räds inte att låta det sköraste sköra kollidera med det betydligt hårdare. Detta är så snyggt att mitt inre jublar och jag skulle inte gråta om repeatknappen fastnade. Ljudbilden är varm och klar, texterna hörs tydligt, men finns även tryckta i CD-häftet. Nu finns även en limiterad utgåva ute där en DVD ingår.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …