Elektronisk nationaldag i Uppsala

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Den sjätte juni firar vi Sveriges nationaldag. Volt heter en ny svensk musikfestival för elektronisk musik och tar plats på nationaldagen i Uppsala Konserthus.

Volt blir en fullspäckad tillställning med svenska och utländska artister inom den moderna elektroniska musiken. Det kommer att bjudas på musik i mer ovanlig och överraskande form, bland annat en symfoniorkester enbart bestående av analoga synthar.

Blåsorkestern Omnibus kommer att framföra ett specialskrivet medley med svenska techno-låtar – fast i blåsorkesterarrangemang. Det är stockholmstonsättaren Mårten Josjö som arrangerat tre klassiska svenska techno-vinyltolvor. Det blir musik av Cari Lekebusch, Alexi Delano, Tomas Andersson och The Knife.

Festivalen har utlyst en tävling där svenska artister och producenter uppmanas att göra om och remixa “Du gamla du fria” till något nytt. Till något som passar den nya tidens svenskhet.

Hittills har det inkommit bidrag från några av Sveriges mest internationellt namnkunniga producenter inom elektronisk musik.

Det vinnande bidraget presenteras högtidligt under invigningsceremonin på Uppsala Konserthus kl. 19.00 den 6 juni.

Håkan Lidbo en av arrangörerna sammanfattar förklarar.

– Vår nationalsång är väldigt fin och den har en plats i alla svenskars hjärta. Men den skrevs 1870. Nu ska den uppdateras och elektrifieras! Det vinnade bidraget kommer vi givetvis presentera för Statsminister Reinfeldt med den ödmjuka uppmaningen att genast byta ut nationalsången.

Voltfestivalen presenteras av Uppsala Konserthus i samarbete med programmet Ström i Sveriges Radio.

Mer info finns på www.voltfestivalen.se

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …