Thursday , February 22 2024

BillyEd – Billyed

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Pinkhouse / Dead Frog, betyg: 5]

Att influeras av favoritartister är absolut inget fel. Någonstans måste ju allting börja. Men när influenserna blir så starka och uttrycket så likt förebilden att det hela nästan låter som en kopia brukar jag rygga tillbaka. I fallet BillyEd är det Bruce Springsteen och framförallt hans lugna, pianoballadssida, som tycks vara den starkaste influensen av allt. BillyEd består av singersongwritern Edvin Sandström, men på skivan kompas han av Måns Lundberg (Deportees, The International Noise Conspiracy m.fl) på bas, piano och gitarr, Jonas Lundberg på piano, dragspel och orgel, samt Daniel Berglund (Säkert, Isolation Years) på trummor. Texterna handlar om att fly småstaden för något större och sångaren, som är uppvuxen i Umeå, framför dem tyvärr på engelska, vilket gör känslan av Springsteen än större än bara det vokala uttrycket och melodierna. Billyed är ingen dålig skiva, men känner jag för att lyssna på bossen så lyssnar jag på bossen och inte på någon som låter väldigt lik honom. Jag förstår inte vitsen med att efterapa sina idoler, speciellt inte utan att tillföra något eget som förändrar utgångspunkten. Edvin Sandström är tveklöst duktig på vad han gör, men frågan är: finns det något egensinne där inne också? Finns det en intressant personlighet som kommer titta fram när idoldräkten kastas av? Det kanske visar sig på en kommande platta, för på det här debutalbumet märks det inte.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …