Ablaze In Hatred – The Quietude Plains

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Firedoom / Border import, betyg: 5]

Efter Deceptive Awareness från 2006 är det nu dags för finländska Ablaze In Hatred att för andra gången överösa oss lyssnare med dimmig, vemodig och mörk doom metal från de mörka skogarna. Jag var inte överdrivet förtjust i bandets förra album, men tycker att The Quietude Plains är åtminstone ett litet steg framåt, inte minst melodimässigt, och en låt som “Perfection of waves” går så sakta att den nästan står stilla. Tyvärr fortsätter Mika Ikonen att growla sig genom lyriken även vid detta släpp, vilket blir lika enformigt som förra gången, men kvartetten som förvandlats till kvintett genom att ge Eve Kojo jobbet som keyboardist har i alla fall skapat ett stämningsfullt verk med tilltalande varmt sound. Sju spår bjuds det på – såvida ni inte köper dubbelutgåvan där ytterligare ett par låtar ligger på bonusdisken – och dessa rör sig inom spannet sju till elva minuter styck ungefär. Ablaze In Hatred är således ingen akt för den rastlöse lyssnaren, men å andra sidan: är något doom-band det egentligen? Även denna gång saknar Ablaze In Hatred förmåga att beröra och engagera mig genom hela plattan, vilket gör att jag tröttnar ungefär halvvägs. Bandet skulle verkligen behöva skruva upp tempot emellanåt och variera sången, för det är främst dessa brister som gör deras skivor tämligen jämntjocka och får åtminstone mig att tappa koncentrationen.

Om Webbmaster

Kolla även

Cecilia Nordlund gästar den utmärkta podden Vibrafonen

Vill ni ha något intressant och trevligt att lyssna på när ni ligger på stranden? …