Monday , October 2 2023

KMFDM – Blitz

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Metropolis / Bonnier Amigo, betyg: 7]

Jag börjar misstänka att KMFDM inte kan misslyckas. Sedan slutet av 80-talet har jag köpt plattor med tyskarna och aldrig blivit besviken. Det är inte många band förunnat att man känner så. KMFDM har alltid hållit en jämn kvalitet och levererat, och nya Blitz förändrar ingenting. Som vanligt sticker några spår ut. På det här albumet är det främst “Davai”, “Never say never”, “Potz blitz” och “Being boiled”, men i vanlig ordning betyder det inte att resterande material är dåligt. Tvärtom. Gitarrerna har hållits tillbaka något denna gång för att ge syntarna ordentligt svängrum och plattan känns dansant och varierad med sin mix av techno, EBM, stabila rockrytmer och mer melodiösa spår. Det svänger ett gäng i vanlig ordning och även om Blitz är långt ifrån KMFDM:s hårdaste plattor så är det inget inställsamt skräp som får högtalarmembranen att vibrera den här gången heller. Det känns som att tyskarna alltid har stått lite i skuggan av andra, större band inom genren, vilket är rätt ofattbart med tanke på hur länge de lojalt hållit flaggan i topp. Att Blitz kommer skjuta fram gruppens position märkbart betvivlar jag, men faktum är att KMFDM förtjänar vartenda nytt fans de kan få och varenda platta de säljer. Blitz lär inte göra någon besviken och jag ser den som ännu ett säkert köp från ett av elektroscenens mest pålitliga grupper.

Om Webbmaster

Kolla även

Johan Baeckström – “Forever in Here”

Sveriges svar på Vince Clarke, Johan Baeckström, som nått framgångar med både Daily Planet och …