Thursday , June 20 2024

Sparks gör radiomusikal

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

I sommar sänder Radioteatern musikaler varje fredag med start den 26 juni, och kronan på verket är världsbandet Sparks som skrivit, komponerat och själva spelar med i hyllningen “The Seduction of Ingmar Bergman”. Världspremiären äger rum den 14 augusti i P1 och samtidigt släpper SR Records musikalen på CD i Sverige.

Det amerikanska popbandet Sparks slog igenom stort 1974 med skivan “Kimono My House” och hit-låten “This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us”. Fram till idag har de släppt ett tjugotal album.

Marie Wennersten på Radioteatern initierade arbetet genom att fråga Sparks om de ville skriva något för Radioteaterns musikalsatsning. “Efter flera månaders övertalning blev utmaningen en alltför stor frestelse att motstå…”

Sparks själva beskriver musikalen så här:

– The internationally acclaimed film director Ingmar Bergman traditionally dealt with matters of death, faith, God's existence, and the struggle to find love and meaning in our lives. In this radio musical fantasy, Bergman is confronted by the lure of a mythological Hollywood seemingly at odds with all he stands for – a Hollywood that tempts him and ultimately tries to control him. What starts as an exploration by Bergman of the possible mutual benefits of his working in Hollywood turns into a Kafkaesque nightmare, a nightmare ended with the aid of a most unlikely savior.

Berättelsen tar sin början i Cannes 1956 då Ingmar Bergman vinner pris för sin film “Sommarnattens leende”…

“The Seduction of Ingmar Bergman”
En tvåspråkig radiomusikal av Sparks; Ron Mael och Russell Mael.

I rollerna: Jonas Malmsjö – Ingmar Bergman, Russell Mael – Hollywoodmogul, Ron Mael – The Limo Driver, Saskia Husberg – Tolken, Eskortflickan, Marie-Chantal Long – Konfrencier och Elin Klinga i rollen som Greta Garbo.

Översättning: Magnus Lindman.

Produktionsansvarig och regissör för Radioteatern, Sveriges Radio: Marie Wennersten.

SPARKS – “This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us” (Live Stockholm 2004)

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …