Tuesday , December 5 2023

Johan Kinde – Jag hade slutat drömma om att känna så här

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[singel, , betyg: 6]

När en artist eller grupp ger ut en ny skiva heter det ofta att de är “tillbaka”, fast de bara har varit “borta” i ett år för att turnera, skriva låtar och spela in en ny skiva. När Johan Kinde nu släpper första singeln från den nya soloskiva som kommer senare i år, har han under de tio år som förflutit sedan Lustans Lakejer-albumet Åkersberga (1999) bara producerat två singlar och ett samlingsalbum med ett par nya mixar. Här kan man tala om “tillbaka”. Precis som sin andlige fader Bryan Ferry tar Kinde så lång tid på sig mellan utgåvorna att det blir närmast omöjligt att leva upp till de förväntningar som hunnit byggas upp.

Men med “Jag hade slutat drömma om att känna så här” är Kinde ändå nära att lyckas. Det är en charmig popsingel med klassiska Kinde-ismer som “att färdas genom natten” och “som om alla synder sköljdes ur min kropp” ovanpå ett pådrivande komp med svulstiga syntpukor från åttiotalet som garanterat kommer att få alla vänner av lågmäld, innerlig vispop att sträcka sig efter stora motorsågen. Vid första genomlyssningen frågar jag mig om “Jag hade…” kanske inte ändå snarare är ett stabilt albumspår än en radiohit, men refrängen fastnar snabbt och är därefter omöjlig att få ur huvudet. Extra stilpoäng för ordet “förflackning” i texten.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …