Vive La Fête – 10 Ans De Fête

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Firme De Disque / Border, betyg: 4]

Har ni fest eller? Men var är låtarna? När Danny Mommens och Els Pynoo i belgiska Vive La Fête ska summera tio år av fest är det något som saknas. Låtarna. Jag väntar mig arton spår av heltokig, aggressiv, lagom europeiskt dekadent electropunk, men det låter bara slätstruket och jämntjockt. Halvtuffa, skanderade slogans ovanpå ointressanta basgångar tröttnar åtminstone jag på ganska omgående. Om detta är guldkornen från duons samlade produktion är jag ganska lättad över att jag slipper ta del av utfyllnadsmaterialet och bottenskrapet.

Till de få höjdpunkterna hör “La route”, där Pynoo gör en ganska lyckad Mylène Farmer-imitation till kvasiklassiskt Serge Gainsbourg-komp, och “Elle est là”, där de byter ut de annars så monotona rytmerna mot ett halvjazzigt shuffle-beat. Vive La Fête gör sig nog bäst live, på någon skabbig källarklubb med svartmålade väggar. Och om de någon gång uppträder på bekvämt gångavstånd från min bostad kommer jag nästan helt säkert att infinna mig. Om jag inte har tvättstuga den kvällen förstås.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …