Thursday , April 18 2024

The Morning Paper – What We Wish

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Xtal Records, betyg: 7]

The Morning Paper från Malmö är ett soloprojekt av David Kyhlberg som existerat sedan 2004. Låtarna som fyller skivan är inspelade under 2007 och 2008 och har getts ut tidigare i andra format, men här är de alltså, för första gången samlade på en och samma CD-skiva. Vad Kyhlberg gör är drömsk, glittrande eller kanske snarare skimrande, och vemodig popmusik med ett elektroniskt sound där långa toner, melodier och kombinationer väver samman atmosfären, tillsammans med gitarrer och, förmodar jag, förinspelade trummor och/eller en trummaskin. Sångrösten svävar omkring i det hela, nästan som ytterligare ett instrument och gör det svårt att uppfatta texterna. Vill man tyda dem krävs det mycket koncentration och upprepade lyssningar, men jag betvivlar att någon lyckas fullständigt ändå. Musikaliskt är den här plattan meditativ och stillsam, även när tempot är högt, och mina associationer går till Maps, John Foxx och även The Jesus And Mary Chain i deras lugnare stunder. Dock utan att The Morning Paper låter exakt som någon av dem. Däremot låter det här väldigt brittiskt, romantiskt och sofistikerat, ja närmast elegant, och What We Wish är en skön platta att sitta och softa eller drömma sig bort till. Alla låtar övertygar inte helhjärtat, men skivan är jämn i sitt uttryck och The Morning Paper kan nog åstadkomma stora saker så småningom.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …