Gott nytt synth-år!

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Gästskribent )

Som vi tidigare rapporterat så är det på lördag dags för Front 242 live på KB i Malmö. Det är första gången på över 20 år som belgarna spelar i Malmö och första gången på 18 år som de spelar i Skåne. Spelningen är en del av Front 242s Vintage Tour där synth-/electro-legendarerna fokuserar på sitt tidiga (och klart mest populära) sound; ett sound som var banbrytande inom elektronisk dansmusik och har hyllats av artister som The Prodigy, The Orb och Underworld, bland många andra.

Förband är, på Fronts önskemål, de lokala EBM-hjältarna Autodafeh som än så länge är relativt okända i Sverige, men vars debutalbum nyligen intog självaste förstaplatsen på tyska alternativ listan DAC (Deutsch Alternative Chart). Lyssningslänk till höger.

2008 avslutades visserligen bra med utsålt både på Das Boot och på electriXmas, men 2009 ser verkligen ut att bli synthmusikens år… Biljetterna till Front 242 har redan sålt så bra att Neostalgia och KB bestämt sig för att följa upp konserten med att ta de tyska synth-/industrial-pionjärerna Die Krupps till KB, för första spelningen i Skåne på 16 år, lördagen den 28/3 och förhandlingar pågår med EBM-legendarerna Nitzer Ebb som senast spelade i Skåne 1995. Och som om inte allt detta vore bra nog kommer ju dessutom synthnestorn Jean Michel Jarre till Malmö Arena för en spelning i maj.

Men det är inte bara i Skåne som synthscenen frodas… Arvikafestivalen har ju bokat självaste Depeche Mode och bland de få övriga bokningar som festivalen avslöjat finns även tyska synthpionjärerna DAF och ett av Sveriges absolut största synthband, Elegant Machinery, som nyligen släppt sitt första album på tio år och som just nu spelas flitigt på bl.a. P3.

Förutom i Skåne och i de värmländska skogarna gör synthscenen även stark comeback i hufvudstaden… Sveriges största synthklubb, Technoir i Stockholm, har nyligen meddelat att de, efter en tids uppehåll, nu äntligen är tillbaka i en ny lokal. Och även Sveriges största renodlade synthfestival, Tinitus i Stockholm, gör comeback i april i år efter att ha legat i dvala under 2007 och 2008. Hos våra nordiska vänner ser vi bland annat också första spelningen sedan mitten av 90-talet av Danmarks största synthband Leaetherstrip.

Så mycket spännande på gång under 2009 redan och året har bara precis börjat. Bådar verkligen gott det här, tycker Zero som dessutom passar på att fylla 15 år just i år.

Artikeln skriven av: Steve Nilsson.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …