Wednesday , April 17 2024

Subway To Sally – Bastard

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[dvd, Nuclear Blast / Sound Pollution, betyg: 6]

Tyska sjumannaorkestern Subway To Sally bjuder på en innehållsrik kompott i och med Bastard. Den här liveutgåvan innehåller nämligen en närmare två timmar lång konsert på DVD, proffsigt filmad men ljudmässigt något ojämn, där bandet lirar hela tjugofem låtar, samt ett amatörmässigt filmat bonusmaterial som bara den tyskspråkige kan tycka är kul att se. Live-CD:n är något kortare med sina sexton låtar, plockade ur en femton år lång karriär som utmynnat i inte mindre än tolv plattor där Bastard är den trettonde. Vad Subway To Sally pysslar med rent musikaliskt är medeltidsmetal och hård folkrock där konventionella elinstrument möter luta, Frau Schmitts violin, mandolin, flöjt, oboe och även säckpipa, för att nämna några av instrumenten som medlemmarna utövar. Sångtexterna är på hemspråket och utförandet är proffsigt både musikaliskt och sångmässigt, men ljudet kunde vara bättre. Till stora delar gillar jag den bombastiska och dramatiska musik Subway To Sally presterar, men visst blir det lite enformigt att se och lyssna igenom allting som Bastard bjuder på. Man blir helt enkelt mätt efter ett tag. Bandet rockar dock bra, melodierna färgas ofta av en vemodig karaktär utan att bli sömnig och Eric Fish är en lite stel frontfigur men han har en myndig stämma som ger kraft åt orden. Allt som allt är jag positiv till Bastard, även om betyget hade stigit med åtminstone två poäng ifall allting varit lika proffsigt som musiken i sig är.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …