Matmos – Supreme Balloon

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Matador Records, betyg: 6]

I början av karriären brukade det stå på Queens skivomslag att inga synthesizers användes på deras skivor. I Matmos CD:häfte står istället att inga mikrofoner använts vid inspelningen. Och i direkt motsats till Queen så nyttjar Matmos uteslutande syntar. Det är en ljus, luftig, rytmisk och melodiös instrumentalmusik duon M.C. Schmidt och Drew Daniel skapat. Omslagsbilden i vattenfärg påminner om barnprogrammet Professor Balthazar (kanske för att Drew Daniel själv är professor på John Hopkins University?) och lika mycket som sagoprofessorn gillar att experimentera, lika lekfullt handskas Matmos med sina instrument. De har säkert kul. Det har jag också, men mest i början då “Rainbow flag”, “Polychords” och “Mister Mouth” framförs. I “Exciter lamp and the variable band” blir det mer lek än låt och barockkompositören Francois Couperins “Les folies francaises” är visserligen lustig i bandets version, men knappast bra. Vad som drar ner Supreme Balloon är dock det 24 minuter långa titelspåret. Det finns en del syntband som klarat av att göra gigantiskt långa låtar, såsom Kraftwerk, Klaus Shultze, La Düsseldorf och Yellow Magic Orchestra, men Matmos är inte där än. Visst har låten sina tilltalande partier, men den håller inte hela vägen, trots varma retro-ljud från såväl Arp, Korg, Roland, Waldorf och Moog. Allt som allt? En charmig CD som kunde ha utvecklats till någonting större, men definitivt värd en plats i electrohyllan.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …