Felsenreich – Unschuld

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Sohnate Musik, betyg: 8]

Det här är inte tokigt tänkt och inte heller tokigt framfört. Tyskarna i Felsenreich har hittat en korsning där ett mjukare Rammstein möter ett syntigare Within Temptation och där övriga vägar in mot mittpunkten kallas saker som gothrock, industri och dark wave. Resultatet är ofta storslaget, dramatiskt, romantiskt, vackert, men också mörkt och lite mystiskt. Texterna är såväl på engelska som tyska och lutar du dig tillbaka och blundar krävs det inte mycket fantasi för att färdas in i ett magnifikt sagoland eller en tecknad långfilm. Gruppen bildades redan 1998 och har gjort ett par EP:n och lika många fullängdare, men jag har inte hört talas om dem tidigare, så Unschuld blev en trevlig överraskning med sin kvinnliga operasång och många snygga melodier. Vad jag dessutom uppskattar med det här bandet är att syntarna dominerar mer än gitarrerna, så Felsenreich känns inte som ännu ett symfoniskt metalband, även om det säkert finns öppensinnade hårdrockfans som kan ta till sig Unschuld också. Den manliga sången varierar mellan hård och rakt på sak, typ Till Lindemann, men är lika ofta melodiös och följsam, vilket ger variation. Ingen growl förekommer, vilket är välkommet och av plattans tio spår finns det egentligen inga dåliga. Däremot ett gäng som jag tycker höjer sig över de andra, men i det stora hela är det bara att tuta och köra. Felsenreich funkar finfint.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …