Wednesday , May 22 2024

The Knife skriver en opera

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Nästa år är det 150 år sedan Darwin publicerade sitt verk “Om arternas uppkomst”. Till detta jubileum gör svenska bandet The Knife och danska Hotel Pro Forma “Tomorrow In A Year” – en Darwinopera. Opera i dess ursprungliga betydelse, ett verk.

The Knifes Olof Dreijer och Karin Dreijer Andersson står för musik och libretto som kommer att framföras av en kvinnlig mezzosopran, en kvinnlig skådespelerska samt en manlig popartist. Japanske Hiroaki Umeda koreograferar sex dansare från klassisk balett till modern dans. Scenografen Maja Ravn och ljusdesignern Jesper Kongshaug skapar det visuella i föreställningen.

Hotel Pro Forma med dess konstnärliga ledare Kirsten Delholm och Ralf Richart Strøbech har lång erfarenhet av att flytta teaterns gränser till nya områden mellan konst och ickekonst, teater och icketeater, bildkonst och konsert, vilket intresserade The Knife. I våras påbörjade de arbetet med musiken och ska genom workshops testa uttryck och form tillsammans med projektets övriga deltagare. Olof Dreijer befinner sig just nu på en field recording i Amazonasdjungeln för att spela in diverse djur- och fiskljud.

“Tomorrow In A Year” har premiär i september 2009.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …