Tribe After Tribe – M.O.A.B Stories From Deuteronomy

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, SPV / Border, betyg: 5]

Tribe After Tribe gör det inte lätt för vare sig själva eller sin publik. Tiomannabandet har lirat in sexton låtar på M.O.A.B Stories From Deuteronomyoch och genremässigt varierar sig dessa så mycket att bara ett litet fåtal kan uppskatta hela skivans spektrum. Musikaliskt handlar det om alltifrån hårdrocksriff till mörk alternativrock till etno, tribal, psykedelia och Gud vet vad. Elgitarrer samsas med didgeridoo, djembe, sång på engelska, elbas, trummor, ljudeffekter och en talande kvinnoröst i ett mischmasch som inte bara är svårt att tränga in i, utan som också kastar lyssnaren handlöst mellan diverse stämningar och skiftande känslolägen. M.O.A.B Stories From Deuteronomy är helt enkelt en mycket schizofren och spretig platta av en grupp som inte verkar veta vart den vill. Mig tilltalar det sydafrikanska bandet främst i spår som “Red sky” och “Supreme one” där djungelrytmerna pumpas fram med hypnotisk ihärdighet. Sedan kan jag uppskatta avslutande “World drum” för sin mix av Pink Floyd-melodi och indianliknande mittenparti, liksom vilsamt harmoniska “Deuteronomy excerpt 1” och “Lament”. Men som helhet är det här albumet alldeles för krångligt och splittrat för sitt eget bästa. Egensinnet och originaliteten kan man inte klaga på, men det hjälper dessvärre inte när helheten mer känns som ett experiment än ett genomtänkt album.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Ella Guru - No Strings Attached

Ella Guru – No Strings Attached

Ep:n No Strings Attached innehåller fyra spår, varav titelspåret finns i två versioner. Bakom namnet …