Saturday , April 13 2024

Svenska Akademien – … om sakernas tillstånd

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[dvd, Swingkids / Border, betyg: 5]

“Dom piskar ju upp ett jäkla sväng”, sägs några minuter in i filmen. Och till stor del är det svänget som gör att Svenska Akademien är så populära, men också de politiska och socialt engagerade texterna. I filmen tar man upp en koppling till 70-talets proggrörelse och det finns säkert där till viss mån, men jag tror framförallt att folk gillar att gruppen spelar så skön reggae på svenska.

Svenska Akademien bildades i Landskrona 1999 och förra året släppte man sitt fjärde fullängdsalbum. På denna dvd får vi följa bandet på spelningar och höra dem prata om saker som utseendefixering och konsumtionshets. För regin svarar Bengt Andersson och Tomas Olsson, och bakom kameran hittar vi Thomas H Johnsson.

Som film betraktat är det inget mästerverk. Det känns mer som en allmän presentation av bandet än som en film med tanke och riktning. En hel del musik finns med, men det är absolut ingen konsert- eller turnéfilm utan kretsar snarare kring bandets funderingar om livet och samhället. Trevlig förströelse, men jag hade gärna sett en rödare tråd och en tydligare struktur på vad det är man vill berätta.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …