Wednesday , April 17 2024

Keep Of Kalessin – Kolossus

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Indie Recordings/ Sound Pollution, betyg: 9]

Jag har alltid varit svag för eklektisk musik, i stort sett oavsett genres och norska Keep Of Kalessin är inget undantag. Lyssna bara på svulstigt vackra och närmast symfoniska “The rising sign” med sina vackert vemodiga fioler och piano. Denna låt är ett riktigt mästerverk inom genren i min bok. Keep Of Kalessin var 1994, när de bildades, ett black metalband som så många andra. På den tiden hette bandet Ildskjaer men de bytte sedan till Keep Of Kalessin, ett namn de tog efter den drake som i Ursula K. Le Guins fantasyböcker bär upp Övärlden där. Med albumet Armada som kom 2006 förvandlades det rena renset till episk black metal och Kolossus är nästa steg i denna mycket intressanta riktning. Här samsas akustiska instrument och partier med dubbelkaggedriven black metal, growl med ren sång, piano, synthar och fioler med elgitarrer, ofta levererat i rätt långa låtar. Kolossos kräver lite extra av sin lyssnare, men det är plattan värd. Bandet inkorporerar även en del death, thrash och rätt rak heavy metal emellanåt, vilket ger tyngd och ytterligare ökar mitt intresse. Men som mest spännande är det när de akustiska och vackert symfoniska partierna dyker upp. Plattan sägs vara inspelad live i studio, utan klipp-och-klister-teknik eller annat fusk, och det kan förklara den varma ljudbilden. Kolossus kan mycket väl vara detta års mästerverk inom genren.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …