New wave-pionjären Buzz till Sverige

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Buzz spelar i Sverige för allra första gången – på Club UltraFoxx i Stockholm den 13 september tillsammans med Stockholmsbandet Transpose, och på Klubb Mirage i Borås kvällen innan.

Jean-Christophe van Thienen grundade Buzz 1983 och tillhör kärnan av den franska cold wave-scenen. Under sina 25 år som artist har han hunnit med att samarbeta och uppträda med många av de stora namnen på den elektroniska scenen, t.ex. Renegade Soundwave, The Young Gods, Implant, The Neon Judgement, A Split Second, Anne Clark, David Caretta, David Harrow, Danny Briottet och Severin. Tidigare i år släppte Buzz sitt nya album “Minimal & Electronique” som fick ett varmt mottagande i den europeiska underground-pressen.

De villkor som rådde på den franska musikscenen vid Buzz födelse var milsvida ifrån dagens nyfunna intresse för new wave och cold wave. Jean-Christophe van Thienen berättar att på den tiden var franska texter förbehållna varieté-artister. Rent innehållsmässigt var Buzz också annorlunda med sina politiska, intellektuella och ofta medvetet provocerande ämnen, som exempelvis Marinetti, Berlin, kalla kriget, förintelsen och Kennedy-mordet. Lägg därtill det faktum att band utan gitarrer ansågs som “omanliga” i den franska pressen, och allting var upplagt för missförstånd. Men som J-C van Thienen själv säger: “Jag kunde inte ha brytt mig mindre”.

Själv beskriver sig Jean-Christophe van Thienen sig som något av en Dr Jekyll and Mr Hyde som delar sina två personligheter mellan musikskapandet och, bland annat, sin fascination för engelsk renässanspoesi. Utöver att skapa och framföra “cyberclash”, som han själv benämner sin nutida musik, innehar han nämligen en doktorstitel från Sorbonne i ämnet “George Herbert (1593-1633) and his Anglican resolution to the Iconoclastic Quarrel”.

Club UltraFoxx drivs av DJ Cybergirl (Tina Arwidson) och DJ MissMantic (Maria Molinder) som i vanlig ordning bjuder på new wave, cold wave, minimal wave och synthpop.

Lördag 13 september på Sugar Bar,
Kammakarg. 9, T-bana Rådmansgatan, Stockholm. Kl. 20-01, entré 60 kr, 18 år
Mer information:
Club Ultrafoxx

Fredag 12 september på Trägårn Kök & Bar.
Sven Eriksonplatsen 6, Borås. Kl. 21-02, entré 100 kr, 18 år.
Mer information:
Klubb Mirage”

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …