Thursday , April 18 2024

The Levellers – Letters From The Underground

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, On The Fiddle/ Playground Music, betyg: 8]

“Vi har skrivit en medvetet politisk platta, inte som ett manifest vilket är hur folk brukar uppfatta våra texter, utan mer som en reaktion på apatin – något vi alla är skyldiga till. Låtarna på albumet inkluderar ämnen som krig, media, regeringen, förräderi, livsval och brustna drömmar” sade The Levellers i ett uttalande i maj detta år. Ni som inte tycker att politik och musik hör ihop gör alltså bäst i att skippa Letters From The Underground. Eller kanske ni istället borde lyssna och riskera att ändra åsikt? Efter ett fyraårigt uppehåll har i alla fall britterna skapat en mycket varierad och bra folkrockplatta, full av medryckande låtar där fiolen inte sällan står i fokus, men som även bjuder på blås och elgitarrer. Jag har inte varit något jättefan av bandet tidigare, men Letters From The Underground tar jag till mig utan omsvep. Mest beror det på de utmärkta låtarna, men även soundet och den energi bandet utstrålar via sitt nyskrivna material. Musiken är dansant, melodisk, rockig och emellanåt lite vemodig, men den är sällan lugn. Bortsett från fina “Before the end” och “Behold a pale rider” är det främst ösiga låtar som gäller, men det är välkonstruerade, svängiga och genomtänkta sådana. Som till exempel “Heart of the country” och “The cholera well”. Får du mersmak av Letters From The Underground, vilket är långt ifrån omöjligt, kan det vara bra att veta att The Levellers kommer att turnera i Sverige mellan den 8:e och 11:e november.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …