Tuesday , April 23 2024

Lönndom – Fälen Från Norr

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Nordvis Produktion, betyg: 5]

Säga vad man vill om Lönndom, men inte låter de som något annat band i alla fall. När jag först hörde inledande åttaradingen “Vid elden” som framförs med påtagligt mörk och överdrivet myndig stämma, och som i sin tur endast ackompanjeras av en sprakande brasa, trodde jag att plattan var ett skämt och de märkliga, svenska texterna förstärkte intrycket. Men sedan började Lönndom, som är en duo (bestående av S. Sandström och Andreas Pettersson) att lira, och då föll byggklossarna på plats. Är Lönndom en seriös satsning borde dock herrarna utöka med en duktig sångare för den vokala biten är allt annat än bandets styrka. Jag misstänker att Lönndom försöker dölja denna svaghet genom att läsa vissa textrader som dikter och genom att lägga sången lågt i mixen, men dessvärre hjälper det inte. En sångare eller sånglektioner är nödvändiga för att ta Lönndom vidare. Musiken i sin tur påminner om ovanligt snäll, primitiv black metal, framförd i slow motion och korsad med en samelik folkmusik. När riffen inte blir för monotona funkar det rätt bra. Killarna har en del intressanta och udda idéer och trots att plattan är inspelad med “enkla medel” som det sägs i pressreleasen, är det definitivt en kultig utgåva som är småkul att lyssna till. Känslomässigt dominerar vemodet. Folktro samt norrländsk natur tycks vara de lyriska stöttestenarna.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …