Wednesday , April 17 2024

Karelia – Restless

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Season Of Mist, betyg: 6]

Karelia är framme vid sin tredje fullängdare i och med Restless. Usual Tragedy (2004) och Raise (2005) kom ut på Drakkar/Sony-BMG, men nu har bandet bytt bolag och även musikalisk riktning. Det här är dark electro där synthar, vackra sångmelodier och goth-element samsas med metalgitarrer. Melodierna är popiga och ibland är refrängerna lite väl trallvänliga. Jag vet inte mycket om franska Karelia men nog känns det som att bytet av inriktning är kommersiellt planerat för att nå de ekonomiska höjderna. I Frankrike turnerade Karelia nyligen med Scorpions och fan vet om dessa band har samma publik. Men ur ett ekonomiskt perspektiv var det säkert en givande idé. Hur är plattan då? Jo då, inte alls dum. Risken finns att metalpubliken tycker att detta är för synthigt och att synthpubliken finner musiken för hårdrockig. Men band som Rammstein och Deathstars går ju hem i bägge lägren, så omöjligt är det inte att Karelia också kan lyckas dubblera sin publik med hjälp av Restless. Bortsett från de mest insmickrande refrängerna är Restless en trevlig platta. Det är inget mästerverk, men riktigt underhållande och med många bra, kompetenta kompositioner. Två covers har också fått plats: Mobys “Lift me up” och R.E.M.:s “Losing my religion”. Helt okay de också, faktiskt, även om det egna materialet känns mest angeläget.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …