Clinic – Do It

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Domino Recording/ Playground, betyg: 8]

Låten “The Witch” som betitlade Clinics nyligen utkomna EP är med på Do It medan EP:ns övriga låtar inte ingår i fullängdaren. Kan vara bra att veta för den som vill ha allt med bandet. För övrigt fortsätter de psykedeliska bubbelgumsexcesserna även här och detta med mycket trevligt resultat. De maskerade britterna skapar en ytterst egensinnig brygd med hjälp av originell sångröst, flummiga melodier, rökiga utsvävningar, för det sena 60-talet tidstypisk instrumentering och oväntade infall ovanpå en tämligen lättsinnig grund. Jag kommer osökt att tänka på Beatles omkring The Magical Mystery Tour, Donovan á la Cosmic Wheels, men även något senare artister som Robyn Hitchcock och The Soft Boys. Clinic lyckas med att göra något eget av influenserna som tveklöst måste ha påverkat skapandet av plattan. Det är inte det sämsta med tanke på hur enormt många garage- och psykband som hann ge ut LP:skivor under flower power-eran och många år därefter. Här kastar sig bandet mellan ytterligheter som den lugnt flummiga “Free not free” till närmast punk-energiska “Shopping bag” och oavsett vilka territorium de ger sig in på så kommer någonting minnesvärt ut på andra sidan. Det bästa av allt är att bandet lyckas förvandla sina retro-idéer till någonting som låter modernt och nytt, vilket i sig är änu en bedrift. Do It är en lysande platta som lär förena gamla hippies med nya och dessutom dra med sig ett gäng fans av intressant alternativrock.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …