Greifenkeil – Blood Mystery

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Grentzwert Musiklabel/ Alive, betyg: 7]

Den tyske druiden och shamanen A.Von Greifenkeil är tillbaka. Återigen styr han skutan in i de mörka, magiska undervattensvärldarna. Den nya CD:n handlar om blod och albumet är tänkt att bli det första släppet av tre på detta tema. Men trots att Greifenkeil piskar fram bombastiska tribalrytmer, suggestiv electro, industri och repetitiv gothrock så handlar inte Blood Mystery om vampyrer eller andra fiktiva varelser. Blood Mystery baseras istället på tanken om blod som livets källa. I motsats till förra albumet Symbol är Blood Mystery inte lika ordrik. Talade stycken, viskande röster, stön och upprepandet av ord som magiska mantran glider in och ur den musikaliska värld vår druid målar upp den här gången. En enhet blidas där text och musik är två sidor av samma mynt: samma mönster av upprepningar, samma ljudmässiga besvärjelser, samma avskalade strukturer och samma ljusskygga poesi. Trots att budskapet torde vara positivt är intrycket av verket både skrämmande, nästan aggressivt pulserande ibland och framförallt spöklikt. Det motsägelsefulla blir också det fascinerande då det dramatiska bankas fram via dundrande djungelrytmer och det moderna, tekniskt industriella möter det uråldriga, primitiva och simpla. Blood Mystery är inte fullt lika lyckad som Symbol rent låtmässigt, men det är en mycket spännande platta.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – tillbaka med “Control”

Den salige Gabi Delgado i DAF sa en gång att han ogillade när artister behandlade …