Bahnhof

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gustaf Molin)

Bahnhof är en symbol för rörelse, ett ställe där människor och kulturer anländer och avreser ifrån.
Det är det första Jesper berättar för mig. Han spelar i det danska bandet Bahnhof, ett band mer besläktat med Mew än med Aqua.
Namnet är en drift med den gamla bandidén från förr då alla band, oavsett land och härkomst, tog till sig engelska namn på sitt band. Danskarna valde ett tyskt namn, kanske mest för den goda sakens skull.

Jag gillar eran debutplatta (läs recensionen här), men för den oinvigde, hur skulle du förklara erat sound?

Musiken är rätt så rakfram, dock fyllt med en massa lager. Det är mörka elektroniska ljudmattor kombinerat med noisiga gitarrer, melodiska sånginsatser och keyboardbaserade melodier. Vi försöker att kombinera våra krafter som individer med olika ursprung och preferenser. Hela Bahnhof är baserat på att vi är skolade på olika sätt och sammanstrålar på ett bra sätt.

Att ni kommer från olika typer av skolningar så lär ni ha en rett bred inspirationskälla till det som ni skapar?

Ja. Men att skapa musik är som att leka med leksaker. Ibland är det hur kul som helst och vi kan hålla på i timtal och ibland så blir vi uttråkade efter bara tio minuter. Vi har försökt trycka fram ett par låtar av ren vilja och jag kan säga att ingen av de låtarna kom med på albumet. Det tar sin tid det tar, speciellt med tanke på att vi är väldigt kritiska och alla har något att säga till om. Ibland har man ett riff eller en melodi i huvudet och då försöker man nynna in den på sin mobiltelefon, bara för att man inte ska glömma bort den. Allt handlar rätt enkelt om våran gemensamma kärlek till musiken i sin helhet. Musik är frihet, det finns inga regler, det är enkelt. Det svåra är att sammanstråla allt, klippa isär och sätta ihop och få det till något som vi känner är rätt.
Eftersom vi anser att vi inte vill släppa ifrån oss något halvdant så nöjer vi oss inte med att låta “ok”. Vi vill ju vara så bra som vi bara kan.

Det leder ju mig rätt snabbt till nästa fråga. När man vill vara så bra som bara möjligt så kan jag inte undgå tanken till vilka inspirationer inom musiken som ni har.

Det är komplex fråga. Det är som att fråga vilket av dina barn som är din favorit. Jag tycker att varje tidsperiod har musiker av rang. Alltifrån Mozart, Beethoven och Chopin till jazzmusiker på 1920-talet, men om man ser på rockmusikscenen i sin helhet så är klassiska artister för mig The Beatles, Led Zeppelin och David Bowie. Och av dagens nya scen så tycker jag mycket om The Killers, The National, Bloc Party, Beck, Deftones… Bara för att nämna några. Nu tror jag att de övriga i bandet skulle klaga på mina val, eftersom allt är så oerhört individuellt, men det är i alla fall de jag tycker mycket om.

Så en bra definition av er vore alltså: Ett hårt arbetande band med stor kärlek till musiken?

Eftersom vi arbetar väldigt hårt och är väldigt kritiska när vi övar in nya låtar så känns det som en uppenbarelse och en lättnad varje gång vi spelar live. Hela poängen med att skapa musik är att få spela live. Vi skulle inte spela en låt om inte alla fyra var överens om att detta är det bästa vi kan ge. Så visst är det en bra definition av oss.

Angående det där med livespelningar, har ni någon drömspelning och vart vill ni helst spela?

Svår fråga, alla spelningar känns som en drömspelning när man väl står där.
Att spela på Peace & Love i Sverige 2007 var underbart och vi hoppas på att få göra om det. Berlin nu senast i december var också helt fantastiskt. Allt som har med spelningar utanför Danmark känns oerhört stort.
En äkta drömspelning vore kanske att ha fått spela på ett fullspäckat Wembley eller Madison Square Garden.

Och slutligen då, hur ser framtiden ut för Bahnhof? Vad sker härnäst?

Framtiden ser ljus ut. Vi ska köra ett par gig i Sverige i februari och skivan anländer i butikerna den första mars.
Vi ska kolla in andra delar av Europa med framöver och sommaren har ju sina festivaler.
Vi kanske släpper en EP i hösten också, vi får se.

Jag tackar Jesper så mycket för hans tid och lyckönskar han och bandet inför det kommande året.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …