Novembre – The Blue

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Peaceville Records/ Playground Music, betyg: 3]

Det här italienska bandet har härmed nått fram till sitt sjunde album. Frågan är om de sex föregående utgåvorna är lika tråkiga som denna, eller om The Blue är ett tillfälligt misslyckande. I pressreleasen jämförs gruppen med bland annat Opeth. Det sistnämnda känns fullkomligt absurt och som ett rent hån mot geniala Opeth. Tro mig när jag säger att dessa band inte har någonting gemensamt. Novembre lirar en tämligen slätstruken blandning av melodiös och atmosfärisk goth, döds och doom-metal bestående av ett mjukt, popigt sound, ofta med akustiska gitarrer i ljudbilden. Att bandet blandar growl med ljusare, ren sång förstärker inte intrycket av att Novembre ska vara några mörkermän av rang, men visst får de till det ibland. En del av de vemodiga melodierna sitter fint och emellanåt blixtrar sologitarristen till. Ljuspunkterna är dock alldeles för få för att ett över timmen långt album ska kunna leva på dem. I sin helhet är The Blue en lika syrefattig historia som den plats personen på skivkonvolutet tycks befinna sig. Det stora problemet är att italienarna saknar starka låtar. Den bristen hade möjligtvis kunnat ersättas av en tilltalande stämning eller av överraskande musikaliska inslag, men då även dessa lyser med sin frånvaro ger jag till slut upp. Det här är helt enkelt en oinspirerad platta, framförd av ett rätt fantasilöst band.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …