Thursday , April 18 2024

Phanatos – Opus 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Phanatos Productions, betyg: 5]

Oavsett vad man förväntar sig av “Opus 2” utifrån omslaget så blir man överraskad. Omslaget antyder något gotiskt, eller kanske något i stil med gamla Dead Can Dance. Skivan skulle också kunna innehålla någon sorts mörk eller avgrundsdjup metal. Men det gör den alltså inte. Visst finns både gotiska stämningar och metalinfluenser där, men framförallt tänker jag på Anderas Vollenweider. Och det är inte bra.

Skivan innehåller massor av vackert piano, röster, spännande takter och en hel del associationer till keltisk harpa. Och fiskmåsar. Men alltför ofta, när det är som bäst och stämningarna infunnit sig, rasar harpan och pianot åt hisshållet och ur den annars så kompakta sagostämningen bryter ogräs av Andreas Vollenweider snitt fram. Det är som att äta gräddtårta som någon lustigkurre langat ner lite inlagd sill i. Det börjar bra, fortsätter ännu bättre och blir sedan helt fel. Fast i slutet, när harpan viker undan till förmån för flöjt och det blir mer österländskt, räddas situationen upp en del.

I vilket fall är “Opus 2” helt klart hörvärd. Jag gillar det mesta jag hör (med ovan redovisade reservationer), och det är helt klart uppfriskande att sig en skiva med new age metal till livs. Eller keltisk goth metal. Eller hur man nu skulle kunna beskriva musiken. Jag hoppas att Phanatos fortsätter och utvecklar sin musik, men också att han då håller igen på den glättiga harpan. Då kan nästa platta bli en höjdare!

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …