VNV Nation live i Stockholm – – Mer än en dansant kväll.

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gustaf Molin)

Deras Sverigeturné började inte så bra. Spelningen i Göteborg varade en halv låt, sedan gick huvudsäkringen och spelningen uteblev. Men de ska se till att komma tillbaka till Götet i December där de gamla biljetterna gäller igen.
För oss som såg dem i Sthlm så var helhetsupplevelsen desto bättre.

Som nog alla vet så utgick årets upplaga av Tinitusfestivalen, arrangören Daniel Jonasson har tagit denna höst till att satsa mer på sitt band och andra uppdrag. Men han har inte glömt publiken och suget efter musikarrangemang så han gav oss två klubbkvällar som han kallade för Tinitus Clubnight. Det första var med Nitzer Ebb och den andra med VNV Nation.

Att festivalen utgår i år kanske ansågs lite extra trist då även vårens arrangemang SAMA är borta. Men inget ont som inte har något gott med sig. Med dagens publika scen så lär det inte dröja länge innan det uppkommer något liknande. Och sen får vi allt hoppas på en trevlig Tinitusfestival hösten 2008.

Lördagen 27 oktober satte jag mig på tåget som tog mig från Örebro till Stockholm, vår hufvudstad och tillika största ort. Dagen till ära var ett jubileum för min del, det skulle nämligen bli min tionde gång som jag attenderade en konsert med VNV Nation. När jag pratade med Ronan Harris ett par veckor innan Arvikafestivalen 2007 så berättade jag att jag då hade sett dem åtta gånger och han bad mig kolla ifall jag hade feber eller blivit smittad av någon sjukdom. Lyckligtvis hade jag inte det till min vetskap (peppar, peppar, ta i trä). Jag har en speciell relation till VNV Nation. Jag har varit ett stort fan i snart tio år nu och gammal kärlek rostar aldrig. Jag minns när jag köpte Empires när den kom ut och den satte sig rätt bra i mig. Än idag låter den lika bra som jag minns att den gjorde 1999.

Inte nog med att konserten skulle bli min tionde, denna kväll hade VNV med sig Solvent som förband. Solvent är amerikanaren Jason Amms soloprojekt och det låter som en fin hybrid av syntpop och fräsch electro som trampar upp gamla marker och river nya. Hans skiva från 2004 “Apples and Synthesizers” är en gedigen investering och rekommenderas varmt till alla.

När jag anlände till Allhuset så gick Solvent på precis när jag trädde innanför dörren så det var bara att bege sig igenom de svarta korridorerna och gå in i salen efter en snabb blick åt det ursnygga dansgolvet där det dundrade fet techno och synt.
Solvent live är kanske ingen totalupplevelse, men han levererade ett trevligt set som innehöll flera hits och hans underbara cover på Madonnas Hung Up. Den spred glädje, men inte lika mycket glädje som hans superhit My Radio. Den är suverän.

Efter en liten paus så kom Ronan och Mark upp på scenen med sina livekeyboardister, den ena var Peddy, chefen för deras skivbolag.
Som vanligt var den svenska publiken alldeles till sig och Ronans sedvanliga publikkontakt utmärker sig rejält, få artister har en sådan gedigen kontakt med sin publik som han har. Mellan låtarna drar han skämt, berättar om galna upptåg och integrerar med enstaka personer. Han får fans att känna sig delaktiga och det är respekt. Att han dessutom är supertrevlig privat ger mig en väldigt positiv bild av honom.
Konserten varar i över två timmar och alla hits spelas, ett extra stort jubel hörs när Testament (från Judgement) och Further (från den utgångna EP’n Burning Empires) spelas.

Jag minns min besvikelse när de slutade spela Electronaut live och skällde lite på Mark när jag fick chansen förra året i Göteborg. Nu spelades den igen. Det gjorde mig glad. Den är något av deras trademark. Att avsluta en total konsert som är baserad på mycket sång och prat med en instrumental trancelåt är bara så rätt.

Hela tillställningen känns bra, det börjar kännas att det är Daniel Jonasson som ligger bakom den. Han har blivit en stabil arrangör som man verkligen kan lita på.
Nu inväntar jag hans nästa arrangemang med stor spänning.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …