Saturday , April 13 2024

Come Sleep – The Burden Of Ballast

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Version Studio, betyg: 5]

Come Sleep lirar neandertalar-doom av tyngsta sort. Det är riff som upprepas, nästan in absurdum. Nya läggs på och vokalisten försöker skrika själen ur kroppen. Har jag förstått saken rätt så är medlemmarna i Come Sleep även med i grupperna Lingua och Rövfitta. De är baserade i Stockholm och de tycks ha som mål att skapa den mest simpla, grundläggande hårdrock som går att göra. Inte så att bandet bortser från melodier, dessa vävs in i helheten, nästan omärkligt. Ibland sker dessutom mer eller mindre diffusa förändringar i tempo, men på något sätt känns det som att Come Sleep staplar tunga betongklossar på varandra istället för att ägna sig åt finsnickeri. Lägena är två: lugna och rofyllda stycken, samt astungt och kraftfullt mullrande som kör på likt en bulldozer. I några låtar här och var är The Burden Of Ballast en givande platta, men stuket håller inte i längden. Det blir enformigt och koncentrationssvårigheter uppstår. Låtarna hade behövt större omväxling i tempo sinsemellan för att undvika känslan av en långsamt, flytande gröt och jag hade gärna sett större skillnader i hur innehållet utvecklats. Come Sleep vill säkert göra extrem metal, men jag har hört bra mycket extremare varianter av doom än detta. De banden har inte heller fungerat fullt ut. Grundläggande måste nämligen vara att göra musik som inte tråkar ut lyssnaren och det är en konst. Att lira tungt, hårt och enformigt kan vem som helst göra. The Burden Of Ballast borde ha blivit en EP istället, då hade den varit kanon.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …