Anton Corbijn till Stockholms filmfestival

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Fotografen, konstnären och regissören Anton Corbijn kommer att besöka Stockholms filmfestival och visa sin långfilmsdebut Control, som handlar om Joy Division-sångaren Ian Curtis. Control tävlar om en Bronshäst i festivalens internationella tävlingssektion.
Holländaren Anton Corbijn började sin karriär som fotograf i London i slutet av 70-talet, där han fotograferade band som Joy Division och Public Image Ltd. Han har fotograferat artister som U2, Metallica, Rolling Stones och R.E.M, men är förmodligen mest känd för sitt långa samarbete med Depeche Mode. Han har under senare år fotograferat skivomslag åt svenska artister som Per Gessle, Sophie Zelmani och Ulf Lundell. Corbijn, som även har regisserat en rad musikvideos, kortfilmsdebuterade 1993 med Captain Beefhart-filmen Some YoYo Stuff.

Control är baserad på Ian Curtis fru Deborahs biografi Touching from a Distance, och behandlar
Curtis liv som frontfigur i postpunk-bandet Joy Division. Curtis, som led av svår epilepsi och depression, tog sitt liv endast 23 år gammal, strax innan Joy Division skulle påbörja sin första USA-turné. I huvudrollerna ser vi Sam Riley (24 Hour Party People) och Samantha Morton (Morvern Callar, Minority Report). Svensk distributör: Atlantic Film.

Anton Corbijn besöker Stockholms filmfestival 22-25 november.
Filmen har biopremiär i Sverige den 11 januari 2008

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …