Pralad – Movements of Consciousness

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Philip Assarson)

[album, Yellow Sunshine Explosion & Chai Shop Records, betyg: 7]

Debutalbum är alltid något stort. Inte minst för artisten i fråga utan också för lyssnaren som får ett förstahands intryck av artistens distinkta sound och, låt oss kalla det, “trademark” och musikaliska skicklighet.
Du kan lyssna på åtskilliga spår av en artist men det är inte förrän ett fulllängdsalbum släpps som man verkligen kan säga att -Detta är artistens ljudmässiga indentitet utåt.
Det finns dock några få artister som skiljer sig från mängden. Artister som utvecklas musikaliskt ljusår före andra, artister där varje enskilt fotsteg i karriären skapar nya inriktningar och genrer som andra sedan instinktivt följer.
Pralads sound skapar känslan av ett old-school ljudlandskap inrett med ett instrumentalt val som fungerar väldigt bra ihop. Det sänder ut mjuka Goa-trance vibbar, fräsha blandningar av psykedeliska flöden och melodier med en full-on energi. Influenserna är vackert integrerade från både österländska och västerländska kulturer. Detta är ett album där inte ett enda av spåren saknar skaparglädje eller fulländat åtagande. Alla tio spåren är riktigt bra men som vanligt fångar några få min uppmärksamhet direkt, det är dessa som höjer helhetsbetyget den sista pinnen.
Låten “Ravers for life” är ett progressive trance försök i 130BPM. Att bygga en låt med riktigt old-school sound med instrument daterade 1987 – 1997 är en prestation och mynnar ut i ett elektro/techno sound med svepande syntar och klaviatur och ett low tech beat. Suggestivt och mörkt och blygt deppresivt med ett fett stegrande klimax 4/5delar in i låten vilket öppnar för en klockren mix in i nästa låt i djns spelning. Det här är ett garanterat låtval i mina progressiva spelprogram på dansgolven.
Och jag måste också nämna nästa låt; “Sundram”. Här pratar vi ett chilligt ambientspår serverat I ett glas med krossad is. Det är en försmak på Pralads nästa album som är planerat att bli ett ambientalbum. Underbara stråkar och gitarrer med svepande pianon och keyboards inlindade i österlänska mantras och eteriska vokalistiska inslag.
En vacker avslutning på intrycksfullt album.
7 glowing stars of pure consciousness for Pralad

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …