Thursday , June 20 2024

Baskery – One Horse Down

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[singel, Veranda Independent Records, betyg: 9]

Systrarna Bondesson – tidigare i konstellationen Slaptones – är tillbaka, nu som Baskery. Ni som såg deras utmärkta konsert på Furuviks Countryfestival denna sommar vet vad det handlar om. De här unga damerna är mycket talangfulla musikanter och sångerskor. De spelar ett flertal instrument, sjunger finfin stämsång och på singeln One Horse Down har de pressat in tre ytterst njutbara låtar. Samtliga framfördes på festivalen och förhoppningsvis leder den här utgåvan till en fullängdare i samma stil. Kan Bondessons (finns det ett mer passande efternamn på countryartister?) hålla den här standarden rätt igenom på en hel CD så lär den bli en av årets höjdpunkter inom svensk country.
Titelspåret här svänger kanonfint med hjälp av en dundrande bastrumma som håller takten och Gretas sexsträngade slidebanjo ger verkligen Baskery en egen identitet. Därefter följer lugnare “Oscar Junior Restaurant Bar” som bjuder på en vacker melodi, fint akustiskt gitarrspel av Sunniva och mycket njutbar sång. Fin melodi och trevlig atmosfär i den låten. Slutligen brakar Greta loss på banjon igen och den här gången heter stycket “Here to pay my dues”. Det är en bluesig och bluegrassig låt som också den svänger rejält. Den här plattan torde intressera en långt bredare publik än den som enbart är inne på country och bluegrass.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …