Emmabodafestivalen 2007 – – Man ska sluta på topp

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gabriella Fäldt)

Årets Emmabodafestival var den sista någonsin. Även om arrangörerna pratar om en återuppståndelse så kommer inte indiefesten i djupa smålandskogen att återkomma i samma skepnad. Därmed får sagan ett lyckligt slut.

För årets Emmabodafestival var ett riktigt trumfkort, framförallt tack vare en grymt bra och rejält tight spelning med Dinosaur Jr i originaltappning. Uppehåll i det förövrigt omväxlande och ofta regniga vädret samt grymt långa gitarrsolon av J Mascis och Lou Barlow tog festivalen till högre höjder än rockvärldens värsta narkotikatrippar.

Men, det fanns även andra sköna inslag under de tre festivaldagarna. Gladpopbandet i storformat, I’m from Barcelona, gav publiken allt de önskat sig. På bästa indiemanér sjöng och dansade de sönder halsar och ben.
Explosiv och lycklig var också Ida Maria. Den norska rocktjejen, som tycker bättre om nakna pojkar än de med kläder på, gav nytt liv till sönderregnade drömmar.

Timo Räisänen bjöd på festivalvänlig pop och en halvkroppstripp. Ett bra gig som även överlevde ett strömavbrott då Timo fann sig och framförde underskattade Bollen måste dö. Spiritualized akustiska spelning med stråkar och gospelkör var snarare religiös än euforiskt och kickade inte direkt upp blodtrycket. Men, det var å andra sidan väldigt melodiöst och vackert i all sin avskalade enkelhet.

En överraskande uppstickare under festivalen var O’holics, ett garagerockigt och mangligt band som inte brydde sig så mycket om någonting men som lyckades låta jävligt bra. De får därmed min gladiatortumme upp medan det blir en i riktning nedåt för The rough bunnies och Xiu Xiu. De förstnämnda var så pastellindie att bara Raymond och Maria skulle kunna älska det och de sistnämnda var ett noiseband som gått överstyr i sin experimentella lusta och mest lät som en uppkåtad Loa Falkman.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …