Wednesday , February 21 2024

Alan Vega – Station

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Blast First/ EMI, betyg: 8]

Nästan sextio år gammal är Alan Vega tillbaka med ett nytt soloalbum och han är förbannad. Och det hörs. Borta är Suicides repetitiva, elektroniska rock n roll. Borta är den avskalade rockabilly Vega framförde på sina tidiga soloalbum. Borta är även den dragning mot mer kommersiella jaktmarker som Vegas skivor senare drogs mot, delvis mot sin vilja. Vad du istället får när du köper Station är en käftsmäll och näven som slår är försedd med knogjärn. Det sprakar, gnisslar, skär och hugger, alltid rytmiskt naturligtvis och texterna framförs med artistens inarbetade pratsångarstil, skrik, stön och vrål. Det är organiserat oväsen, hallucinatoriskt vansinne, dansant antikommersialism, rå rock n roll-poesi och lika rått kött i mixen. Jag har följt Alan Vegas karriär sedan jag köpte Suicides debutalbum då det kom ut 1977 och aldrig någonsin har han låtit så här arg och samtidigt varit så svårtillgänglig för sin publik. Men tro mig när jag säger att den här industri-smockan träffar rätt så småningom. Kanske inte vid första lyssningen, men det kommer. Kniven på omslaget skär sig sakta men säkert in under huden på dig, ju mer du lyssnar. Ändå är inte detta Vegas bästa album. Men det är annorlunda, det är givande och det är Vegas bild av världen 2007, precis som hans och Suicides plattor alltid varit bilder av världen runt omkring dem. Station startar känslor inombords, det är ett som är säkert. Hur dessa känslor sedan tar sig uttryck är en annan sak.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …