Thursday , April 18 2024

Kitchen And The Plastic Spoons – Best Off – Recordings 1980 – 81

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ill Wind Records, betyg: 6]

Tiden har tveklöst gått ifrån många av de tidiga 80-talsbanden. Kitchen And The Plastic Spoons är inget undantag. Deras deppiga syntpunk låter svårt gammalmodigt idag. Det som då kändes konstnärligt framstår nu som sökt och trevande. Lik förbaskat har den här musiken sin charm. I början av 80-talet fanns det gott om grupper som inte vågade ta ut svängarna hälften så mycket som Kitchen And The Plastic Spoons faktiskt gjorde. Ser man tillbaka ytterligare är det lite märkligt att det på den tiden ansågs fult med “pretentiösa” band som Yes, Emerson Lake & Palmer och King Crimson, medan artpunk, som är minst lika “pretentiöst”, var fullt acceptabelt. År 2007 har pendeln slagit tillbaka. Kitchen And The Plastic Spoons känns omoderna medan Yes och ELP har gott om arvtagare i stil med Dream Theater, Symphony X med fler. Om tjugo år är det kanske tvärtom igen?
Vad åstadkom då Kitchen And The Plastic Spoons? Bortsett från livespelningar på punkklubbarna gjorde de inte mycket annat än ett par singlar och låtar på samlingsplattor för att sedan upplösas efter två år. Medlemmarna hamnade bland andra i Ubangi (där även Kia Berg och Orup ingick), Oven & Stove, Man Klan och Chesty Morgan. Den här samlings-cd:n innehåller singlarna, livematerial och andra obskyra inspelningar. Den ger en god bild av det tidiga 80-talet och är tveklöst charmig. Ett historiskt dokument som fortfarande är njutbart.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …