Wednesday , April 17 2024

Toxic Bonkers – Progress

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Selfmadegod Records, betyg: 7]

Vi har hört det förut, men trots att Toxic Bonkers från Polen inte är direkt nyskapande, vilket albumtiteln vill påskina, så har bandet ändå en hel del att ge. Delvis lirar de en väldigt energisk och inlevelsefull dödsmetall och delvis är plattan både varierad och periodvis melodiös, utan att för den skull skära ner på brutaliteten och råkraften. Toxic Bonkers har existerat sedan 1993, bytt medlemmar under tidens gång och tvingats ersätta sångaren Sobieraj år 2000 då denne avled av sjukdom. Idag growlar en snubbe vid namn Kuba “Gboot” Ziomkowski istället och han fungerar fullt tillfredsställande. Speltiden på Progress har bandet hållit till under 40 minuter, vilket är rätt lagom för den här sortens röj. Albumet öppnar med att någon laddar och skjuter ner någon och samma spår slutar med olyckbådande kyrkklockor. Låten heter “Emptiness” och lägger ribban för vad som komma skall. Nämligen uptempo-attacken “Evolution”, ännu snabbare “Denial” med sin vildsinta refräng och “Manifesto” som inleds med kulsprutor, en rytmisk attack som sedan trummisen tar över efter bästa förmåga. Det är rätt maffiga låtar Toxic Bonkers bränner av på Progress med både groove, tyngre och speedade partier, samt gitarrmelodier som vävs in på sina ställen. Allting framförs mycket effektivt och genomtänkt. En varierad och proffsig platta således, om än inget mästerverk.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …