Tuesday , April 16 2024

Mr Jones Machine – Återvändsgränd

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gustaf Molin)

[album, Progress Productions / Border, betyg: 7]

Ni som minns min recension av “Born Evolve Progress 2” kanske kan återskapa min oerhört lyriska åsikt över låten “Vilda Drömmar” med Mr Jones Machine. Glöm den. Stjärnornas Musik, som “Återvändsgränd” inleds med, är om möjligt ännu bättre. Den tar mig till en bättre värld, en värld som andas dåtid och blickar framåt.
När Mr Jones Machine släppte “New Wave” så var det tal om analog, retroinspirerad syntpop i det främsta ledet framfört på lågmäld engelska. När de nu är tillbaka med sin andra platta så är det tal om samma principer men nu på svenska. Ett vågat och spännande steg.
Mina tankar far direkt till favoritakter som Adolphson – Falk, Ratata och mer moderna akter som Saft.

Det finns en benstomme i Mr Jones Machine som verkligen är närvarande. Att Jarmo, Jouni och Magnus har koll på sin musik och i sina analoga instrument märks i varenda ton.
Dessutom är Jarmo, enligt undertecknad, en av Sveriges mest underskattade sångare. Han är exceptionellt bra och sjunger aldrig falskt.
Det låter som en enfaldig hyllning detta, men om jag ska leta efter skavanker så är det faktiskt så att skivans stora problem är att den inte vågar ta ut steget riktigt, allt kan komma att låta väldigt enahanda om man verkligen inte gillar denna sorts syntpop. Vissa låtar vågar heller inte utmärka sig riktigt som jag hade hoppats på.
Men i sin helhet så har de återigen gjort en fantastiskt bra skiva och Stjärnornas Musik är faktiskt bäst i år.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …