Saturday , January 28 2023

Caroline Af Ugglas – Joplin På Svenska

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, V2, betyg: 9]

Det här blev precis så bra som väntat, kanske till och med bättre. Caroline Af Ugglas framför elva Janis Joplin-låtar med svenska texter och hon laddar orden hon sjunger med sådan känsla att man får rysningar i hela kroppen. Som covers betraktat ligger musiken väldigt nära originalversionerna och texterna är snarare direkta översättningar än fria tolkningar. Jag som ytterst sällan intresserar mig för coverband och coverplattor borde inte gilla det här ett dugg, men med en röst som Af Ugglas, som uttrycker sådana inlevelsefulla och intensiva explosioner är det omöjligt att värja sig.
Caroline Af Ugglas kan mycket väl vara Sveriges bästa sångerska för närvarande. Hon sjunger så att rösten sprakar, knakar, smärtar och går sönder, men plockar upp skärvorna innan de når golvet varenda gång. Och allting blir bara så jävla bra.
Min enda invändning är att ordet “älskling” förekommer irriterande ofta, men för övrigt är Joplin På Svenska en i detalj helgjuten skiva. Till och med en så sliten låt som “Bobby McGee” fungerar hundraprocentigt och jag älskar David Nyströms soulfyllda orgel. Oavsett om du har en tidigare relation till Janis Joplin eller ej, lär du älska den här plattan. Det enda som krävs av dig är att du har mänskliga känslor. Caroline Af Ugglas uttrycker dem åt dig. Jag är övertygad om att den här plattan kommer att leva kvar som ett av de stora, svenska albumen i åtskilliga årtionden framöver.

Om Webbmaster

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …