Thursday , April 18 2024

V/A – Born/Evolve/Progress 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gustaf Molin)

[album, Progress Productions, betyg: 8]

Att recensera samlingsskivor är lite speciellt. Inte bara för att det är så många musikstilar på så kort tid utan mestadels för att det känns så orättvist. En enskild artist eller grupp har ett mål med sitt album, att finna en röd linje och kämpa för att få det att låta så bra som möjligt.

På en samlingsplatta från ett företag med många fina järn i elden så samlas flera artister och de ger alla ifrån sig suveräna spår.
Skivan kan då kritiseras för att åka snålskjuts på dessa fina akter som representeras.

Det som utmärker Born Evolve Progress 2 är just att den släpps för ett otroligt bra pris (runt 50:-) och ger lyssnaren en bild av vad som är Progress Productions.
Samlingens 15 spår representerar bolagets 12 artister, Terror Punk Syndicate, Cryo och Necro Facility har två spår, de övriga har varsitt.
Och om jag ska berätta med ett ord hur jag känner när jag lyssnar på denna samling så måste det bara bli: Lycka!

De tre senaste grupperna som PP lagt rabarber på är rytmiska och stenhårda Kopfer Kat, danska bodygruppen Mommy hurt my head och Wax Trax-inspierade Terror Punk Syndicate. Dessa tre akter ger mig väldigt mycket mersmak, speciellt Terror Punk Syndicate. Det låter som en fantastisk blandning av tidiga FLA, Ministry och Digital Poodle. Stenhård retro med andra ord.

De övriga 9 akterna leverar hits på hits utan några direkta problem. De som jag vill ge extra creds till är: Red Cell, som med sin låt Lust har gjort sin bästa låt hittills och Mr Jones Machine. Jag älskar ’Vilda Drömmar’. Den får mig att tänka tillbaka på 1981 och Lustans Lakejer, Ratata och inte minst Adolphson – Falk. Bara denna låt är värd en tiopoängare i sig.

Born Evolve Progress 2 ger en nutida bild av dagens musikscen i Sverige. Och den frodas. Detta är den bästa samlingen som finns ute just nu. Tveka inte, inte ens för en sekund. Köp den!

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …