Wednesday , February 21 2024

Five O’Clock Heroes – Bend To The Breaks

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, PIAS / Border, betyg: 6]

I början av 00-talet kände sig Northamptonkillen Antony Ellis trött på hemlandets cyniska klimat. Han blickade hungrigt över Atlanten där New York-baserade rockband som The Strokes, The Rapture och Yeah Yeah Yeahs ploppade upp ur marken. Tillsammans med brodern flydde han England för att bilda Five O’Clock Heroes tillsammans med New York-borna Elliot Thomson (gitarr) och Nader Khierbek (bas). Efter att bland annat ha turnerat med The Bravery blev så småningom även brittiske trummisen Sam Embery fast medlem. Debuten Bend To The Breaks spelades därefter in i före detta Smashing Pumpkins-gitarristen James Ihas New York-studio.

Five O’Clock Heroes spelar energisk, lättillgänglig powerpoppunk med klistrande melodier. De för tankarna till klassiska rock- och popakter som Elvis Costello, Buzzcocks, Ramones (i refrängen till “Skin Deep” låter det faktiskt som Joey Ramone har återvänt från graven och ställt sig bakom micken igen) och, som bandnamnet antyder, The Jam. Kvartettens jämnt fördelade antal britter och amerikaner har med andra ord smittat av sig på referenserna. Bend To The Breaks är ett angenämt giftermål mellan brittpop och amerikansk punkrock, men saknar de riktigt starka melodierna.

Om Webbmaster

Kolla även

The Neu Detroit Projects –  Silver Gelatin

The Neu Detroit Projects består av Ken Andersson (gitarr, sång, analog trummaskin) och Johan Svahn …