Wednesday , February 28 2024

Johan Johansson – I Stället För Vykort

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[bok, Mormor, betyg: 7]

Stockholmaren Johan Johansson är mest känd som musikant i KSMB, Strindbergs och John Lenin, samt nu för tiden, som medlem av rockbandet Diamond Dogs. Således hade man kanske förväntat sig en bok fylld av sex, droger och rock n roll, men riktigt så fungerar inte I Stället För Vykort. Boken består snarare av en mängd reseskildringar där författaren på ett ofta mycket roligt och underhållande vis gör jämförelser mellan diverse länder och landsmän, samt beskriver självupplevda situationer och upplevelser ifrån platser han besökt, ofta i samband med turnéer. Språket, liksom historierna är lättsamt och ordrikt, vilket gör boken till ett nöje att läsa. Jag skrattar ofta åt underfundigheterna och Johanssons sinne för lustiga detaljer och absurda överdrifter. Eftersom varje kapitel är som en fristående novell passar boken utmärkt för sporadiskt läsande. Man tar ett kapitel då och då, när andan faller på, blir på gott humör och lägger ifrån sig alstret till nästa gång. Några hyperdjupa insikter i livets universum förmedlar kanske inte Johansson, men han bjuder på en alldeles utmärkt underhållning som får dagens svenska tv-dito att kännas som bortkastad tid.
Den medföljande cd-skivan – Ett Kompledigt Liv – inspelad live på Nalen 2005 i Stockholm, innehåller tio låtar på svenska. Dessa framförs av Johansson på sång och gitarr, samt Rickard Donatello på bas. Även här är texterna roliga, personliga och allmängiltiga. Speltillfället var säkert gemytligt för de närvarande. Att Johansson också får till några lättnynnade melodier gör att det känns lite synd att han inte lanserar sig som trubadur i större utsträckning än så här.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …