Sunday , February 25 2024

Diablo Swing Orchestra – The Butcher´s Ballroom

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Gillioutine Grooves Records, betyg: 9]

Risken finns att Diablo Swing Orchestra kommer att jämföras till leda med Leaves´ Eyes, Nightwish och andra symfoniska gothmetal-akter med kvinnliga operasångerskor vid mikrofonstativet. Och likheter finns på ytan, men svenska Diablo Swing Orchestra går lite längre, vidgar vyerna, gör något eget av en genre som hunnit bli aningen urvattnad sedan tidigare. Således bör detta progressiva band få det utrymme det förtjänar och slippa placeras i det förväntade facket.
The Butcher´s Ballroom må vara gruppens debutalbum, men det är sanslöst hur färdiga de känns. Med tretton låtar, levererade i ett skitsnyggt konvolut och delvis framförda på en del oväntade instrument som cello, ståbas, blås, didgeridoo och synthar, gör den djävulska swingorkestern riktigt intressant musik som både låter kommersiellt gångbar, spänningsskapande, magnifik, vacker, rockig, lite galen och experimentellt nyskapande på samma gång.
För varje lyssning hör man nya grejer och dras djupare in i den musikaliska värld det här bandet – så till synes – lättsamt konstruerar. Såvida denna idérikedom inte är en engångsföreteelse, vilket jag starkt betvivlar med tanke på gruppens utmärkta musicerande, så tippar jag att Diablo Swing Orchestra kan bli Sveriges stora, nya internationella succé. Allting tyder på det. Resten hänger på skivbolaget, uppföljaren och viljan att lyckas.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …