Ed Greene – Ed Greene

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, I Made These Records, betyg: 0]

Artist:
Titel:
Skivbolag:
CD
Betyg: 3
Trots namnet och americana-musiken är Ed Greene en helsvensk grupp, beväpnad med mandolin, fiol, dobro, lapsteel och trumpet, samt de sedvanliga gitarrerna, trummorna och basen. Musiken utsöndrar en jordnära, akustisk och levande känsla som står med ena benet i singersongwriter och countryland, utan att vara ren country eller hillbilly, och andra skånken är placerad i alternativpop-landskapet som trampats av allehanda boots sedan The Band och Neil Young gick i förväg och läste kartan. Med andra ord är inte Ed Greene en så tokig debutplatta, även om den är mer traditionell än nyskapande. Personligen älskar jag ren country och brukar ha svårt för den här typen av crossover-grejer, men faktum är att jag måste kapitulera efter en stund.
Jönköpingsbon Simon Edgren som numera bor i Stockholm, har en ljus och nasal stämma, som han må ha kritiserats för i hemstaden, men även om inte rösten kan kategoriseras som vacker så tillför den en egensinnig känsla, vilket alltid är att föredra framför skolad skönsång. Det är lite synd att han sjunger på engelska bara. Svenska texter hade skapat större personlighet, men man kan inte få allt. Således får man även ta den bikänsla av träsmak som infinner sig efter ett tag här. Det är nackdelen, men fördelarna uppväger i långa loppet.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …