Montezumas – Montezumas

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, , betyg: 0]

Säga vad man vill, men för att vara en hemkörd platta är Montezumas förstlingsverk en påkostad historia med uppvikbart konvolut, proffsigt ljud och riktig etikett. Det märks att bandet satsar helhjärtat på det de gör.
Sextetten kommer ifrån Leksand i Dalarna, där de enligt egen utsago är lokalkändisar, och det har säkert sina orsaker. Låtar som “Blame the dogs” och “Dan Dylan” är inte alls tokiga pop-dängor. Bandet förenar känslan av tidigt 60-tal med moderna inslag, nakna elgitarrer med läcker orgel och Kristian Mattsson sjunger tilltalande. Melodierna tycks stå i fokus för komponerandet och de fungerar tillfredsställande ofta. Förutom redan nämnda spår gillar jag vackra “One little turn”, omväxlande “Push the panels” med Niclas Nordins trummor och några riktigt schyssta gitarriff, samt rumba-rytmiska-eller-vad-det-är-för-takt i “The hidden beat”. Även “A minute for you” och vilda “Montezumas” går hem i den här gamla skribentens tonvärld. Det är en varm, mjuk, svängig och varierad popmusik Montezumas lirar och egentligen ser jag bara ett frågetecken när det gäller det här bandet och deras material, nämligen: hur tusan kan landets alla skivbolag ha missat den här grupppen? I min värld är det lika ofattbart som att Keith Richards fortfarande lever.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …